Prodhuesi amerikan do të ndërtojë makina me zero emëtime në platformën MEB të grupit gjerman, e cila në këmbim do të mund të shfrytëzojë gamën Oval Blue për furgonët e saj.

Skenarët në tregun e makinave po ndryshojnë pas marrëveshjes mes Volkswagen dhe Ford, e publikuar dy vite më parë në panairin e automjeteve në Detroit dhe e nënshkruar vitin e kaluar. Ky bashkëpunim, i cili nuk përfshin aksione dhe që si rrjedhojë do të shohë ende konkurrencën mes dy markave, lindi me synimin për të ulur kostot e zhvillimit, duke lejuar një shpërndarje më të gjerë globale të automjeteve elektrike dhe komerciale dhe përmirësimin e pozicioneve të dy kompanive në treg.

Partneriteti ka të bëjë kryesisht për makinat elektrike dhe automjetet komerciale, por gjithashtu përfshin bashkëpunimin në teknologjitë kushtuar sisteme autonome. Volkswagen , në veçanti, do të ndajë platformën e saj MEB për makina elektrike 100% me Ford (është ajo që bëri debutimin e saj me ID.3 dhe në të cilën vijnë ID.4, Skoda Enyaq, Cupra Born dhe Audi Q4 e-tron etj). Prodhuesi amerikan do ta përdorë atë për makinat me bateri të segmentit A, B dhe C, përfshirë SUV, dhe në gjashtë vitet e ardhshme pret të shesë mbi 600,000 makina bazuar në këtë platformë. Në këtë mënyrë, gjermanët, të cilët nga ana e tyreplanifikojnë të shesin 1.5 milionë makina elektrike në 2025, do të kenë mundësinë të amortizojnë investimet e mëdha të bëra për tranzicionin e energjisë, duke shitur te palët e treta (përveç Ford, mund të ketë edhe të tjerë kompanitë e interesuara). Duke qëndruar në temën e bashkëpunimit Ford-Volkswagen , të dy prodhuesit do të ndajnë bateritë, motorët, pajisjet ndihmëse aktive të drejtimit, njësitë e pezullimit dhe njësitë e kontrollit për sistemet me zero emëtime.

Ford-i i parë me bazë në sistemin MEB në 2023

Marrëveshja midis dy markave duhet të materializohet në vitet e ardhshme, kur automjeti i parë i ndërtuar në platformën MEB do të jetë në shitje në përfaqësitë e Ford. Do të prodhohet në Këln, Gjermani dhe do të jetë një automjet kompakt, me vëllim të lartë. Dicka krejt ndryshe nga Mustang Mach-E i freskët, i pari elektrik i markës Ford i gjeneratës së ardhshme që lindi jashtë kësaj aleance. Makina e re, e cila zyrtarisht do të hapë strategjinë e re të Ford-it për Kontinentin e Vjetër, ku synon të shesë vetëm makina me zero emëtime deri në vitin 2030, me siguri do të jetë një kryqëzim i segmentit B, i cili, falë platformës së re, do të mburret me hapësirën e kategorisë superiore (Focus ose edhe Mondeo). Sa i përket baterisë, krijesa e re e Ford-it duhet të ofrojë diapazon midis 400 dhe 500 km dhe karikim të shpejtë, me aftësinë për t’u karikuar në 80% të baterisë në pak më shumë se gjysmë ore.

Sistemi autonom të drejtimit

Sistemi autonom i drejtimit të mjetit autonome është pika tjetër në zemër të aleancës. Hapi i parë konkret tashmë është ndërmarrë me hyrjen e Volkswagen në kryeqytetin e Argo AI, e destinuar të bëhet kompania më e rëndësishme botërore në fushën e drejtimit autonom, me një investim total prej 2.3 miliardë eurosh.

Comments are disabled.